Bagom Bevar det vel

BESKYT MADEN MED ET MADKLÆDE – DET ER GJORT FØR, OG DET GIVER STADIGVÆK GOD MENING

”BEVAR DET VEL” FREMSTILLER VOKS/HARPIKS IMPRÆGNERET KLÆDE TIL BESKYTTELSE OG OPBEVARING AF MADVARER – HOVEDSALIG TIL BRØD, OST, FRUGT OG GRØNT.

Mit navn er Anne B. Søbjørn, det er mig, der står bag ”Bevar det Vel” og fremstiller Madklædet.
Hele ideen med et Madklæde er bæredygtighed, genanvendelse, samfundssind og anvendelighed. Her spiller selve klædet og æskerne godt sammen.

Jeg er uddannet kulturhistorisk konservator, og tog i sin tid min master med speciale i Baltisk rav. I næsten 20 år har museumsgenstande været mit arbejdsfelt. Når der blev spurgt, (og det gjorde der ofte 😉), ”Og hvad laver sådan en konservator så?” svarede jeg gerne: ”Jeg arbejder ikke med malerier og bøger, og jeg udstopper ikke dyr, men derudover har jeg med alle de materialer at gøre, som et kulturhistorisk museum indeholder”. Derudover har jeg også arbejdet med fossiler i den bøde moler, hvilket her i Midtjylland, hvor jeg bor, er et kendt materiale – også kendt for at være et lidt delikat og vanskeligt håndterbart materiale.  I 2019 lukkede det konserveringsværksted, hvor jeg havde arbejdet i Skive i mange år. Nu skulle jeg bestemme, om jeg ville blive indenfor konserveringsverdenen, eller prøve andre veje. Det blev egentlig lidt en blanding.
Jeg har i kraft af mit fag et bredt favnende materialekendskab, fingerfærdighed, toldmodighed og arbejdsdisciplin – alt sammen noget, der skal til, hvis man vil arbejde med voksbelagte tekstiler, og det var det, jeg bestemte mig for at ville fremstille.

Mit kendskab til voks, harpiks og olier faldt i god tråd med mit kendskab til tekstiler, alle de materialer, der er repræsenteret i mit Madklæde. Meget af 2019 gik med at finde frem til den rette sammensætning af voksblandingen, den bedste måde at påføre blandingen samt fremstille tekstilmønstre og æsker. Mønstrene på tekstilet skulle gerne tiltale så mange mennesker som muligt, så enkelhed og en dæmpet farveholdning blev valgt - nok en meget nordisk tilgang til design. Samtidig repræsenteres bivoksen i mønstrene med hexagoner, der viser biernes vokstavler. Det ensfarvede mønster har den mest almindelige størrelse af celler, og det multifarvede har lidt større celler, som er den størrelse droneceller har. Farverne er inspireret af pollentavlerne.   

For æskernes vedkommende var det enkle igen vigtigt. Samtidig skulle de være lette at folde og smukke at se på. Kartonen består af 25% græs og etiketten er lavet af papir fremstillet af restproduktionen fra vinfremstilling. Æsken bliver foldet uden brug af lim, og kan derfor bruges ude hos den enkelte forbruger til opbevaring af Madklædet. Det er nemt at samle æsken – put de to flapper ned i slidserne og klik enderne ind – så er æsken lukket.

Madklædet er et stykke GOTS-certificeret bomuldsklæde, der er imprægneret med en blanding af økologisk bivoks, harpiks og økologisk olie. Skærmende og åndbar indpakning, der holder råvarer friske ved at beskytte mod kondensdannelse og samtidig forhindrer en udtørring.
Denne ide er ikke ny! Voksimprægnering af klæde og papir har hen over tid været brugt til at opbevare og beskytte mad i forskellige sammenhænge. Sømanden pakkede både mad og tøj i vandafvisende stof, landmanden fik sin frokost med i marken i fedtpapir, og mejeristen gav kunderne smør og ost med hjem i vokspapir.
Madklædet kan let ved hjælp af varme fra hænderne blive formet om den madvare, man ønsker opbevaret. Dæk en skål med dej eller fold til en beholder, der kan indeholde madpakken til cykelturen eller snacken til frokostbordet.
I mange år har plastik og aluminiumsfolie været de foretrukne materialer til indpakning af mad. Med den erkendelse, at jorden og miljøet kræver vores opmærksomhed, har ønsket om en mere bæredygtig handlemåde givet forståelse for, at det at se tilbage, rent faktisk er at gå et skridt frem!


GAMLE METODER I NYE RAMMER – BEVAR DET VEL MED ET MADKLÆDE - PRAKTISK, NEMT OG BEVIDST.