Fast fragtpris til GLS pakkeshop på 42,-  eller Fri Fragt ved køb over 199,- (DK only)

Det første vi bliver spurgt om er: "Hvordan med bakterier, er det ikke en bakteriebombe?"

Det helt enkle svar er: Det kan det være! Men betyder det så at jeg får bakterier på mine hænder?
 .. Nej!!

Jeg har undersøgt sagen, nørdet om man vil, og herunder vil jeg så, forhåbentlig på meget letlæselig dansk, have belyst sagen fra alle sider. 

Da selve shampoobar-ideen er ganske ny, har jeg ikke fundet evidens, altså videnskabelige undersøgelser, for bakterieudviklingen på en shampoobar. 
Jeg går derfor ud fra de undersøgelser der er lavet på faste håndsæber.

Hvis man må tolke lidt på de oplysninger der foreligger, så lugter det lidt af unfair spil. Den traditionelle sæbe fik hård konkurrence fra den moderne plastik, med det flydende sæbe i.
Det virker som om det var en reklame stunt, der fejede de faste sæber ned af badeværelsesbordet.

Nu er jeg ikke kæmpe fan af "sådan har vi altid gjort", jeg er rigtig glad for nytænkning, er utrolig spørgelysten ved procedure og procesoptimerer gerne; For gammelt er ikke altid godt. 
Håndsæben er også kommet langt, 5000 år ca. Og den udvikler sig stadig, som nu også til shampoo. 

Sagnet siger, at man ved et tilfælde fandt ud af at fedt fra offerdyr, der smeltede ned og blev blandet med træasken fra bålet, virkede utroligt godt til at fjerne pletter fra tøjet. 
Senere blev det en blanding af natron og olivenolie der udgjorde sæben. 

Intet af ovenstående ville man bruge i dag, som de gjorde dengang. Men sæbe kan altså noget. Og gammelt eller ej, så fortjener det lidt større positiv omtale end det har fået de sidste par årtier.

Tilbage til bakterierne. 
Jeg kan finde mange som "synes" de er bakteriebomber. 
Og så kan jeg finde nogle, som har undersøgt, videnskabeligt.

Dem der "synes" kan jeg ikke rigtig bruge til noget. Jeg kan også have en holdning, men det gør den ikke nødvendigvis korrekt. Så jeg forsøger lige at tage de kildekritiske briller på.

Kigger man så på dem der har undersøgt, så finder man noget interessant.

Jeg fandt et svar på et spørgsmål stillet i videnskab.dk, svaret er fra Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.

Han siger, sammenfattet, at fastesæber er de rene bakteriebomber, specielt colibakterier, som ofte lever i lidt udfordrende miljø, kan overleve på en sæbe.

Desvære er det ikke lykkedes mig at finde nogle artikler med undersøgelser på området, hverken af Lektor P. Christensen eller andre i Danmark. 

Ydermere konstaterer Lektor P. Christensen at når man bruger sæbebar, er det vigtigt at den tørrer ud mellem brug, da bakterier er afhængige af et fugtigt miljø. Dvs. Tør sæbebar = ingen bakterier.

I forlængelse af den snak faldt jeg over et yderst interessant forsøg fra USA.
Et studie udgivet for The Dial Corporation, fundet hos National center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine. 

Her har forskerne sat sig for at undersøge helt præcis hvor mange bakterier man så overfører.
De bad en testgruppe om at vaske hænder, som de normalt ville gøre, med en sæbebar påført 70 gange så mange bakterier, som undersøgelser har vist sad på en brugt/fugtig sæbebar. 
resultatet var ganske enkelt, at ingen i testgruppen havde målbare bakterier på hænderne efterfølgende.
Deres konklusion lyder på: Der er ingen risiko ved at bruge fast håndsæbe. Bakterier bliver ikke overført til hænderne.

Dertil skal lige siges at de bl.a. brugte E. Coli bakterier i forsøget. Samme bakterie som ovennævnte Lektor påpegede sagtens kunne overleve på en fugtig håndsæbe. 
Ja, det kan den ganske givet, men risikoen for at få den overført til hænderne, er lig nul. Og tørrer man baren ud, eliminerer man bakterievæksten fuldstændigt.

Nu vasker vi jo ikke, jeg fristes til at sige "røvskægget", men holder mig til en mere politisk korrekt "numsen", med en shampoobar, vel ;)
Derfor burde der jo heller ikke være E. coli bakterier på en shampoobar. 

Sæbe, shampoo renser. Ikke hvis den er uden sulfat, skal jeg lige tilføje. Bakterierne i håret anser vi som ikke-skadelige; men bakterier er der helt sikkert. Så ovenstående råd om at minimere overførsel ved at lade baren tørre ud mellem brug, er derfor også et vi anvender hos BIRK.
Endvidere er vi pålagt at tilføre en smule konservering, for at sikre kundens, jeres, velbefindende. Konservering er med til at bekæmpe bakterie-væksten. 

Jeg tør hermed godt sige, at faste shampoo eller sæber, ikke udgør en risiko, og behandles de korrekt er de heller ikke en bakteriebombe. 


Vil du nørde videre, har vi linket til de forskellige artikler og undersøgelser herunder.